Lichtmis kondigde vroeger het einde van de koude winter aan
MARIA LICHTMIS
Maria-Lichtmis of kortweg Lichtmis is in de overwegend christelijk gewesten een feest dat op 2 februari gevierd wordt.
Het is de herdenking van de “Opdracht van de Heer in de Tempel” en het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de Joodse wet moest brengen. Vandaar de Latijnse naam Purificatio Mariae.Lichtmis is de laatste feestdag waarvan de datum verbonden is aan die van Kerstmis. Hij valt 40 dagen daarna.
In protestantse kerken is het feest echter vrijwel onbekend.
Op Maria-Lichtmis worden (werden) traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis; vandaar de naam lichtmis. In veel talen verwijst de naam van het feest immers rechtstreeks naar kaarsen: (Zweeds: Kyndelmisse, Frans: Chandeleur).
Het is ook traditie dat er op Maria Lichtmis pannenkoeken gegeten worden. De kippen leggen opnieuw, er zijn weer eieren genoeg om het beslag te maken. Dit pannenkoeken bakken wordt uitgedrukt in het gezegde:” Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm”, al heeft het woord ‘pannetje’ in het oud Nederlands taalgebruik wel een seksuele bijbetekenis. Wat vaak het geval was in die oude uitdrukkingen. Snoepers waren het, onze voorouders.
Lichtmis is ook de datum van het patroonsfeest van de Katholieke Universiteit Leuven, waarvan Maria de beschermheilige is: de Sedes sapientiae.
Deze feestdag is een lichtfeest, waarin het lengen van de dagen wordt gevierd en de hoop op de wedergeboorte van de lente.
bron : extract uit een artikel van het nieuwsblad januari 2012
http://www.nieuwsblad.be/cnt/bllve_20120131_001
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.